Pak turut yang Setia

Thursday, December 31, 2009

aku masih mabuk

apa yang ada dengan tahun baru?... entahlah... mungkin pelbagai seribu satu jawapan boleh diungkapkan untuk pertanyaan aku yang langsung tidak menjurus kepada soalan yang berbentuk kbkk .

Tahun baru datang lagi.... azam baru pun turut serta datang... bagi orang yang macam aku yang mana sering nak bertukar-tukar azam walaupun baru seminit lepas saja aku baru menanam azam dalam diri ni merasakan tahun baru bukanlah satu big deal utk aku melakukan perubahan pada diri ini...

Namun kehadiran 2010 seolah-olah mengucapkan selamat tinggal kepada zaman untuk aku bermain-main. Walaupun pun hidup ini sentiasa penuh dengan main-main... namun berani aku katakan tahun ni aku tak bley men lebey2 macam dulu2... dulu zaman belajar.. zaman bley men kenyit kenyit mata kat anak dara orang... skarang ni pun masih bley main kenyit2 lagi.. cuma kena belajar kenyit pakai penendang sang wanita plak...nak wat camna... orang pompuan ni mudah sangat cemburu...

Tahun 2010 merupakan tahun kehidupan.... bukan lagi tahun untuk cuba-cuba... zaman untuk menstabilkan kareer.. membina kareer... ada rumah... ada kereta... ada bini 2 orang... apa lagi yang aku nak yek?... uish.. banyak2...

Pada hakikatnya... aku masih pening tak tau nak tulis apa ni.. pening kuar hospital masih belum hilang lagik... rasa badan lemah macam lemang je... dan saat ketika tersebut akan perihal lemang... baru aku teringat yang sekarang ni aku sangat lapar..

Kad atm maybank aku hilang la... camna aku nak draw gaji aku untuk merumba rumba di malam sabtu ni...

apa apa pun... selamat tahun baru... gudbye 2009... tahun yang banyak mengajar aku akan erti kehidupan yang sebenar... selamat tinggal 2009...

Friday, December 4, 2009

I'm An Anti-Twilight

now... i'm proudly want to declare that... i'm an anti-twilight fan

we want the real vampire movies like this :





not this piece of shit...




bukan untuk menyinggung memana pihak... cuma.. aku tak ley blah dengan cerita cintan vampire ni... sekian terima kasih



and i wish the poster for this movie looks like this



Enjoy your weekend

Saturday, November 28, 2009

Kenapa yek?

Erm.. kenapa sejak akhir2 ni aku suka sangat dengar lagu2 zaman purbakala...?

Kenapa stesen radio yang jadi pilihan aku selalunya sinar fm, lite fm, mix fm dan juga klasik fm ... mengapa?

Kenapa juga abang ipar aku secara tiba-tiba mengofferkan rokoknya kepada aku di pagi waktu raya ari tu....? sedangkan waktu aku hisap rokok dulu.. tak dak plak dia nak offer rokok dia...

Kenapa pula kaum keluarga ku sejak akhir akhir ini seringkali menyebut akan perihal perkahwinan dan juga pasal ingin berbesan?

mengapa pula ayah aku sudah tidak hiraukan langsung aku nak kuar malam pukul berapa ribu...kalau ikutkan... bunyi2 suara seperti memarahi tu tetap ada sewaktu 3 bulan yang lalu..

Dan dari segala persoalan yang hadir dalam kepala otak aku ni membuatkan aku terpikir akan suatu perkara

RUPANYA AKU NI DAH BERADA DALAM UMUR DEWASA .... TAK LAYAK NAK GELAR REMAJA DAH...PATUT PUN RASA MACAM GATAL NAK KAWIN JE...HERM!!!

Friday, November 13, 2009

SIKIT JE ...

Kelmarin... aku.. wan tue.. amir tue.. dan aweknya yang tak tue menanam hajat di hati untuk pergi makan secara berjemaah kat ss2.. kat satu kedai ni.. yang mana tempat makannya sampai ke tengah jalan raya...apa yang menariknya pasal tempat makan ni.. aku tak tau la... mungkin disebabkan aroma makanan dicampur pula dengan aroma bau tar yang suam2 kuku especially lepas hujan menambahkan lagik perencah makanan yang di pesan... Namun hajat aku di hati ini bukanlah aku nak tulis pasal aku pi makan kat tempat makan tu... cuma conversation antara aku dan wan tua membawa aku untuk menulis post untuk kali ni

Ketika tu kami berada di atas jalan raya untuk menghantar awek si amir tua pulang ke pangkal jalan...lalu, secara tiba-tiba wan tue besuara...

"Aku terasa peliklah ngan orang kat dunia ni"

Lalu aku pun jawab " Apa yang buat ko terasa pelik ni"

"Yelah... kenapa istilah orang putih digunakan untuk mat saleh dan deorang tak marah pun"

Dalam kepala, aku mula mengeluarkan buah pikiran yang mana lebih menjurus mengatakan wan tue ni macam bodoh2 alang jugak, lalu di sambung dengan penyataan di bawah

"Dah nama pun diorang tu kulit putih, sebab tu kite panggil orang putih, deorang tak marah"

Lalu wan tue menambah lagi,

"dah tu kenapa kalau kita panggil orang india atau orang afrika dengan panggilan orang hitam, deorang akan marah"

Dan aku pun mula tergamam tak reti nak wat apa-apa dan terasa ada betulnya percakapan wan tu..

Wan tue pun berkata lagik:
"Kalau kita bersembang dengan sorang yang gemuk dan kite gitau dia" weh ko gemuk la" sudah tentu orang tu akan marah sampai merah telinga, dan berlainan pula kalau kita gitau "weh ko nampak kurus la".. sememangnya seseorang tu akan senyum sampai ke telinga... mengapa perlu marah walaupun ia sebenarnya hakikat...?"

"kalau jumpa orang yang rendah plak... memang pantang bagi dia kalau kita katakan dia pendek.. walhal mende tu sememangnya terbukti yang dia seorang yang pendek...dan dia akan kembali ceria jikalau statement itu ditambah " ko nampak tinggi SIKIT la"

"Walaupun sikit... ia cukup membuatkan seseorang tu senyum dan terbang ke langit"

"Jikalau kita jumpa seseorang yang bernama perempuan pula.. dan kita bertanyakan soalan seperti macam ni " awak nampak cantik sikit hari ni"

"sememangnya akan membuatkan si gadis tu terhemoh-hemoh seperti mahu berguling atas lantai time tu jugak"

"Namun, kalau kita katakan.. "awak nampak hodoh SIKIT la hari ni"... nescaya awek tu akan menyumpah seranah anda dengan makian dari 32 jenis bahasa yang berbeza"

"Kalau nak bandingkan antara HODOH SIKIT dengan CANTIK SIKIT ni... agak2 mana yang lebih elok yek?"


Lalu pertanyaan si wan tua tu aku simpulkan dengan satu senyuman yang bererti AKU TAK MAMPU NAK JAWAB SOKLAN KO...

Boleh tahan jugak pemikiran orang tua ni... nampak je macam tak berapa nak cerdik...

Friday, October 30, 2009

ApA yang Menarik Tentang Dia?

Dah lama aku tak rasa kagum tahap bulu roma kembang sampai nak tercabut2... dan dah lama aku tak rasa terharu dan kagum sampai hampir nak menangis la jugak...walaupun aku ni pada luarannya nampak seperti jejantan perkasa yang lain... namun jauh di sudut hati ... di ruang hati yang paling sempit sekali.. ada juga rasa mudah tersentuh tu... aku rasa smua orang macam tu.. bukan aku sorang je.. kalau tak caya.. try tanya malik noor... dia pun sama ja cam aku... tak kurang skit pun

mesti ada di antara korang yang dok tertanya-tanya.. menatang apakah yang cuba aku maksudkan ini.... adakah aku sedang berasa kagum dan cuba untuk menjual ubat "kuat" kepada korang? adakah aku berasa kagum sambil cuba untuk mempromosikan penapis air cap bio aura "syukur alhamdulillah"?... dan adakah aku saja2 buang tebiat nak mampus sebab pada malam minggu ni kawan2 aku yang len smua pakat mengenjoykan diri, manakala aku terperuk kat dalam rumah tak tau nak kluaq pi mana sebab duit dalam beg duit ada sebanyak rm40 campur habuk2, resit kedai mamak yang ada tompok kari kambing sket, dan bisnes-bisnes kad yang mana layak untuk aku buat lap mulut selepas makan sahaja...

straight tu da point la.. aku malas nak melalut.. sat lagik hangpa dok kata aku dok gila isim plak..camni la.. apa yang aku maksud kan tadi adalah berkenaan dengan satu ciptaan tuhan... apa yang menariknya tentang ciptaan tuhan ni yang mana mampu membuatkan aku nak bergenang air mata bila baca cerita dan tonton kelibatnya? sapa kah makhluk tuhan ni?...

Nama yang diberi adalah christian... ya.. dia bukannya islam.. malah dia jugak bukan kristian... dia tak pandai semayang... tak pandai duduk diantara dua sujud... dia tak pandai baca doa iftitah..dia juga bukan jenis semayang pakai colok...dia selalu tak pakai baju... dia juga tak dak istilah halal haram dalam hidup nya..tapi dia tau ALLAH tu tuhan dia... ini adalah kerana Christian adalah seekor singa



Christian the lion




dari kiri : Rendal, Christian, dan Bourke



kat atas ni adalah gambar christian... amacam.. comey dak.?.. ada rasa nak peluk2 dan wat bantal peluk di malam hari? apa yang menarik nya cerita pasal seekor anak rimau nan seekor ni... dia bukannya harimau jadian cap waris jadi hantu.. dia tak mampu nak bertukar menjadi seekor lelaki lembut... awek dia plak tak cun macam maya karin pun..namun yang menarik tentang seekor christian ni adalah perjalanan hidupnya.. nak tau camna jalan hidupnya.. teruskan membaca ok

-Pada tahun 1969.. di london kat pasaraya Harrods ada kelibat 2 ekor anak singa yang ditempatkan dalam sebuah sangkar yang mana muat2 depa saja dalam tu

-Christian adalah salah seekor anak harimau tersebut... dia diperoleh oleh Harrods kerana dia adalah anak singa yang terlepas dari sangkarnya dan ditangkap untuk dijual kerana memusnah cenderamata kat karpet department dalam harrods tu... manager department tersebut sgt2 la nak juai christian ni

-Lalu muncul lah mamat yang bernama Rendal dan Bourke yang berlagak selaku super hero dan membeli salah sekor anak singa tersebut dengan sebanyak 250 guineas sahaja

-Rendal , Bourke bersama kawan2 dia yang len smua pakat dok sayang kat singa yang sekor ni... namun singa ni bukannya jenis membesar takat tu ja.. cukup ja dia umur setahun.. Christian ni membesar dengan penuh jayanya walaupun dia tak penah sepanjang hayatnya minum milo untuk pembesaran ataupun meminum susu yang penuh DHA dan mampu membuat dia menjawab soalan "INI BENTUK APE?"... sebab dia besar sgt.. depa ni pakat2 la bawak dia pindah kat satu kedai perabot dan tinggal di bawah basement kedai tersebut.. pemilik dia juga mendapat permission untuk bagi si christian ni exercise kat tanah lapang di gereja yang berdekatan.. dan selalu jugak la membawak si christian ni jalan2 usha awek... awat hangpa igt singa tak dak nafsu ka?

-Bela singa ni bukannya macam bela ayam atau itik..ini sebabnya dari hari ke hari .. si Christian bertambah saiznya.. dan kos sara hidupnya pun meningkat dan christian juga berjaya memeningkan kepala kedua-dua pemiliknya itu...pemilik dia pun pernah berkata.. takut-takut christian ni dah mula nak men gigit kepala orang... dan mula berjinak2 nak men terkam orang kat bandar...lalu mereka mengambil langkah.. untuk memperkenalkan dunia safari kepada christian

-pertolongan George Adamson seorang Kenyan Conservationist dan memperkenalkan Christian dengan seekor singa yang lebih otai dan bernama Boy.. Si boy ni kalau ikutkan punyai pride lionnya yang tersendiri... dari pergaduhan awal antara kedua lion ni.. akhirnya depa menjadi sahabat yang sangat akrab dan kehidupan baru si Christian di benua afrika banyak dipengaruhi oleh kehidupan Boy sendiri

-setahun sudah berlalu.. kelibat boy sudah hilang dari alam maya ini akibat ditembak oleh adamson sendiri setelah boy mula hilang pertimbangan dalam kawanan singanya dan cuba mencederakan salah seorang assistant adamson sendiri.. lalu tampuk pemerintahan pride Boy telah diambil alih oleh Christian.. Christian yang dahulunya dikenali sebagai seekor singa yang manja dengan manusia sekarang sudah menjadi ketua puak singa yang masing2 adalah liar buas dan garang sekali... Christian pada masa itu adalah Christian yang berbeza dari yang dulu

-Masa cepat dan pantas berlalu, namun ingatan Rendal dan Bourke terhadap Christian tidak lusuh begitu sahaja... mereka bercadang untuk melawat Christian walaupun Adamson telah memberi pesan kepada mereka bahawa Christian mungkin sudah lupa akan kelibat mereka kerana terpengaruh dengan kehidupannya yang baru yang lebih liar dan lebih semula jadi..

-Namun Rendal dan Bourke tetap bertekad untuk melawat Christian dari jauh sahaja.. asalkan rasa rindu yang termaktub dalam sudut hati mereka dapat terubat juga..walaupun saranan adamson yang mengatakan trip mereka itu lebih kepada membuang masa sahaja

-Dan apa yang berlaku adalah peristiwa yang sukar diduga dan aku rasakan, bukti melalui gambar dan video ini cukup membuka mata korang semua... saksikan dan hayati lah sendiri



Aksi peluk2 bgai lama tak jumpa dan tidor sebantal bersama tuannya



Seperti melepaskan rindu terhadap kedua tuannya Persis seperti sebuah reunion keluarga (christian bersama isteri dan anaknya)

dan video ini berjaya membuat ramai orang terharu dan rasa sebak dengan reunion kedua - dua hidupan tuhan yang berbeza dari segi akal dan fizikal ini






Reunion itu berakhir pada pagi keesokkan harinya... dan selepas reunion di pagi itu.. tiada siapa pun dapat memberi tahu dimanakah kelibat christian selepas itu...

so moral of the story... buat baik berpada-pada buat jahat jangan sekali... jikalau binatang mampu mengenali orang yang berbudi kepadanya.. inikan kita yang punya akal dan fikiran yang lebih matang dari seekor singa..

LOVE KNOWS NO LIMITS AND TRUE FRIENDSHIPS LAST A LIFETIME

Wednesday, October 7, 2009

Aku... Dia.. dan Kerjaya

Tiada apa yang menarik pada malam ini.... kelibat langit yang gelap gulita tidak bersuluhkan matahari membuatkan aku rasa nak mencarik2 rambut yang ada di kepala.... rasa serabut mula menerjah dalam kepala hotak aku sejak sekian lama lagik.. itu belum lagi ditambah dengan pelbagai masalah...rintangan yang melanda diri aku sekarang ni... ya.. aku sememang nya boleh dikategorikan layak untuk menjalani pembedahan otak sekarang... ada sesiapa yang layak untuk membedah otak aku... sila ke hadapan sekarang

Kehidupan selama 2 minggu sebgai seorang trainee yang terkial-kial mencari arah tuju hidup sememangnya buat hati aku ni sering tertanya-tanya.. dan menyoalkan kenapa la nasib aku sebegini rupa?... Kadang kala pertanyaan aku itu melebihi jangkauan kemanusiaan.. dan hampir2 juga boleh memesongkan akidah aku sebagai seorang islam... Pertanyaan yang mempertikaikan akan ketentuan tuhan seringkali hadir dalam kotak pikiran aku ni..namun aku hanya bersabar je lah...sebab dia yang tentukan.. aku ni siapalah di sisi-Nya.. hanya insan biasa yang sering melakukan dosa dan kesilapan

Rasa tidak puas hati terhadap kehidupan sendiri mula menular dalam diri aku ni semenjak berakhirnya hari konvokesyen pada minggu lepas... Pada mulanya aku tak amik port sangat tentang hal ini... namun,.. hati mana yang tak terasa dengki dan iri hati.... tatkala melihat seorang demi seorang rakan-rakan aku telah mula bekerjaya dan menstabilkan keadaan mereka... lebih menyakitkan hati lagi bila mendengar cerita mereka yang mana masing-masing bercadang untuk membeli kereta cap ikan, kereta cap selipar jepun dan juga kereta yang menawarkan hadiah percuma berupakan pinggan raya cap arcoroc

Dan hati mana yang tidak terasa seperti di siat-siat tatkala melihat rakan sekelas sudah mula berkenderaan sendiri dan tak ubah seperti menayang kereta yang baru dibeli dengan titik peluh sendiri kesana dan kemari dan diselangi dengan cerita yang memperihalkan gaji mereka yang mana angka kosongnya sering kali bertambah apabila ditokok tambah oleh pencerita pihak ke 3... ke 4... ke 5 .. dan hatta ke 119... dan hati mana yang tidak sakit tatkala melihat kawan-kawan mula bertukar-tukar bisnes kad yang tertera nama dan jawatan mereka diantara satu sama lain...

Dan hati mana yang tidak merasa perit pabila persoalan yang bertanyakan aku kerja di mana terpacul dari mulut mereka itu disusuli dengan jawapan " aku masih lagi tidak berkerja"... Rasa malu? ada juga... rasa tercabar?.. pun ada juga... rasa tuhan tidak adil?... kekadang persoalan itu mula menyelubungi aku.... tapi aku malas nak pikir sgt.. kang tak pasal2 aku murtad....

Walaupun aku kelihatan seronok seperti tiada apa-apa yang berlaku...ketawa dan hilai tawa aku pada hari itu pada hakikatnya adalah dusta belaka....sememangnya aku mengakui.. aku ni mudah terasa iri hati terhadap kejayaan orang lain... tapi perasaan iri hati aku itu tidak lah mendorong aku untuk melakukan penganiayaan terhadap mereka....aci kerat jari la kalau kata korang tak cemburu melihat kawan-kawan sekelas yang mana sama level dengan anda atau pun kurang sket levelnya .. lebih berjaya dari anda bukan?

Dan hasilnya aku rasakan sejak dua menjak ni.. aku terasa sgt2 la down... disusuli pula dengan perlbagai masalah yang melibatkan pengangkutan, penginapan.. kewangan dan segalanya...ditambah lagi dengan department training aku yang langsung tidak berkaitan dengan engineering... masakan tidak... aku seorang budak teknikal..layak kah aku di tempatkan di bahagian procurement?....

Rasa untuk withdraw? ada juga.. tapi nanti aku nak buat apa kat rumah.. bela itik?... ternak siput sedut?.. tanam cendawan ganoderma... atau jual one drop perfume?...sesiapa yang mampu jawab persoalan saya ini.. sila jawab di kotak komen di bawah ya....

Namun aku rasa aku terpaksa mengikut segala nasihat yang buah hati pengarang jantung aku... dia kata.. tak baik mempertikaikan kerja tuhan...Dia tau apa yang terbaik untuk aku...dan dia merancang cerita yang terbaik untuk aku... dan kerja aku hanya perlu berusaha dan sentiasa berdoa padanya..rezeki aku masih belum tiba..dan setakat ini rezeki ku hanyalah sebagai seorang trainee di Procurement and Vendor Development Division...hidup ni tak selalunya gembira...dan tidak selalunya ceria seperti yang digambarkan...

Hidup ni juga penuh dengan keadaan yang sukar dijangka... dan penuh juga dengan kejutan...

Namun aku sgt-sgt meminta pertolongan dari korang semua...

-jangan sesekali menyoalkan perihal kerjaya aku buat masa sekarang ni dan jgn sesekali mempersendakan aku dengan perkara yang berkaitan dengan kerjaya....-

Walaupun statement di atas kelihatan seperti aku main-main.. namun aku sebenarnya sangat serius pada masa ini....


YA.. AKU SGT LAH SERIUS PADA WAKTU INI... :-|

Friday, September 25, 2009

Hari Ku di Ceriakan Dengan OriGami

Hari-hari terakhir sebagai penganggur berjaya macam mula nak berakhir... pada mulanya aku mahu menanam azam untuk meneruskan sahaja niat baek ko untuk tido hingga ke petang hari... namun panggilan lie yang besar pada rupa tapi tidak pada umurnya itu membuatkan aku terjaga dan terbeliak seluas-luasnya... kenapa aku terbeliak... haa itu adalah hasil kesilapan aku sendiri...atau dalam bahasa lainnya .. bangang tak bertempat... yang aku pegi set ringtone pontianak ngilai untuk panggilan lie yang besar pada rupa tapi tidak pada umurnya tu buat apa... mula la aku terkejut dan agak kebiru-biruan jugak la wajah aku time tu..tapi tak pe.. wajah ku tetap maintain macho macam abang beckham tatkala baru bangun tido... bile aku mandi.. wajahku kembali kepada wajah aku balik.. tu la salah satu kelebihan aku.. .hahahhahaha...

Tanpa membuang masa.. aku pun bangun la.. sambil bangun.. dan sambil melihat katil aku yang bertemakan hutan rimba ala akukultur tu makin tebal dan mula bertukar menjadi hutan khatulistiwa ala taman negara... aku rasakan ular orok-orok.. zirafah dan badak sumbu boleh didapati di bawah selimut ku dan bawah katil semaknya.. hanya tuhan yang tahu menilai... dan pada masa itu baru aku sedari..yang rupanya aku ni bley tahan jugak buas kalau tido... dari 5 bantal yang berada di atas katill.. last2 tinggal satu je.. tu pun berada di hujung2 katil.. hampir nak jatuh..aishhhhhhh

Lalu aku membuka laptop.. mengecheck apa yang patut.. kot2 la ada orang hantar email kata nak masuk meminang.. ada alasan jugak untuk aku mandi awal pada hari ni.. tapi tanggapan aku tu hampa.. sebab yang ada pun email facebook yang mula menyerabutkan mata...korek punya korek.. maka aku terjumpa la satu e book untuk origami ni...rasa berminat untuk membuat origami ni mula membuak2 dalam dada ini... rasa macam orang nak nek pelamin pun ada...neves la plak.. cam bangang kan?

tiap chapter aku tgk.. cari yang mana satu origami yang paling sesuai untuk aku buat..atau dalam kata lainnya mudah untuk aku buat..lalu terjumpa la satu chapter ni.. cara nak buat jadik dinosor katanya...aku mula la melipat dari satu lipatan ke lipatan yang lain... dengan tulus ikhlasnya aku melipat dengan harapan akan jadi kelibat dinosor sperti gambar di bawah



Amacam.. ada cantik tak... tapi orang tua-tua kata... panas selalunya tak sampai ke petang.. sebab hujan di tengahhari... dan berjam-jam aku tertonggek2 sorang depan laptop ni dan terkenyit2 membuat origami.. dan hasilnya adalah seperti gambar di bawah..




lantas ini membuktikan aku langsung tidak pandai nak wat origami.. hampeh.. instruction yang diberi tak clear langsung.... dah tu camne aku nak wat dinosor... (sebenarnya ni alasan je... saja tak nak malu kan diri sorang2)...dan kesimpulannya.. aku sgtlah tidak berbakat dalam bab lipat siku lipat ni..kalau nak wat semak.. aku memang pandai... mak aku kata.. dari aku kecik lagik.. memang aku berbakat dalam bab ini

Herm.. tak perlah.. aku pasrah je la... sebenar2nya penglihatan aku terganggu oleh satu kelibat objek yang betol2 berada kat mata aku.. puas aku korek.. tapi tak tau apa dia..mungkin sebab tu origami ku sering tak menjadi.. adus.. sungguh menganggangu ... binatang apakah di mata ku ini

dan kini baru aku sedari.. apakah jenis objek itu.... ia terhasil dari proses penyahtinjaan oleh mata.. aku tak nak la bagitau korang.. nak suruh korang teka..tinggalkan tekaan anda di ruang post di bawah yek..

Aku rasakan.. sudah sampai masanya untuk aku mandi.. tak gitu?

Kehidupan Seorang Penganggur Terlampau

Hari ni dah raya keberapa pun aku dah tak tau... aku tak berminat nak kira.. sebab aku ni kalau bab kira hari ni aku tak minat sangat.. kalau kira anak dara comel yang datang bertandang ke rumah aku tu.. sememangnya aku sangatlah berminat.. tak payah suruh pun tak pe.. memang aku berminat sangat2... biasalah.. manusia kan suka pada kecantikan...so sebagai menyahut cabaran sebagai seorang manusia yang humble.. aku perlu la mengambil langkah untuk cinta dan rasa jatuh cinta kepada kecantikan.. selalunya golongan awek2 yang cantik lah...tapi tak salah kan?... aku hanya nak menghayati keindahan ciptaan tuhan... ya.. ciptaan tuhan itu sangat lah cantik

Hari ni jugak aku masih meneruskan kehidupan ku selaku seorang bujang yang bermaharaja lela di rumah ibu bapak ku sendiri.. mujurlah aku sekarang berada di malaysia.. kalau lah aku ni seorang rakyat amerika atau pun eropah.. dah lama rumah aku ni menganjurkan aktiviti parti liar macam dalam cerita yang korang tgk tu... dan mujurlah juga aku ni seorang yang baik hati.. berbudi pekerti mulia.. tak tinggal semayang.. ingat pesan ibu bapa.. pandai menjahit.. memasak dan membuat tarian hula hup...kalau lah aku ni seorang yang jahat sikit dari pada iblis... dah lama umah aku ni dah jadik port... port apa..erk... yang tu aku tinggalkan sebagai pertanyaan kepada diri sendiri.. kalau anda teringin nak buat andaian .. sila lah buat.. saya tak marah pun...

Kehidupan sebagai seorang bujang sememangnya sangat lah tidak terurus... ini diperkuatkan lagik dengan tittle seorang "penganggur terlampau" membuatkan aku seperti kais pagi makan pagi.. kais petang.. esok lusa tak tau macam mana...Mujurlah hari ni masih lagik diistiharkan sebagai hari raya... bley la aku berkunjung ke rumah handai taulan dengan alasan mahu bertegur sapa dan beramas mesra.. pdahal.. aku punyai agenda yang tersembunyi...iaitu memenuhkan tembolok sendiri.. jimat sikit duit aku... dan mujurlah juga aku ni jenis yang tidak memilih makanan.. dpat makan marukku ikan..kerepek ubi.. almond london..air sirap kenduri yang mana "manis" pada warna tapi tidak pada rasa...sudah memberi kepuasan kepada aku sendiri...

Rasa nak berkata padan muka pada diri sendiri pun ada juga ..tapi tak mengapalah .. bukan selalu aku nak jadik bujang di hari raya...rasa seronok tu ada jugak... maunya tak seronok... baju kena basuh sendiri...kena sidai sendiri.. kena gosok sendiri...masak pun kena masak sendiri..tapi bab habiskan tu aku berikan pada tong sampah sahaja.. kerana dia yang lebih berhak untuk menerima... nak marah sebab masakan tak sedap pun terasa macam bodoh-bodoh alang pulak.. sebab masakan tu .. aku yang buat sendiri

Busan? ada la jugak skit-skit..kalau busan.. aku dok bergurau dengan kucing-kucing aku... kalau dia gurau guling-guling.. aku pun turut berguling sama.. kalau dia ajak bergurau kasar tahap mencakar-cakar... aku lempang je.. haaa.. kan dah padan muka...paling jahat pun aku tak bagik makan... hahahaha...patut la kucing-kucing aku sering melarikan diri bila melihat aku sejak akhir-akhir ni...

Apa yang aku nak buat petang ni yek?.. entah la.. nak tdor dah puas dah... nak bergurau dengan jiran sebelah pun.. dia bukan kenal aku.. kang tak pasal kene penendang free.. nak pergi beraya macam tak sesuai je..sebabnya dah abis rumah aku beraya...tapi satu haram duit raya tak dapat pun.. dah besar panjang ke aku nih...Apa kata aku kemas bilik.. tukar tema .. dari tema hidupan laut dalam kepada tema hutan simpan ala akuakultur.. ok tak...

Owh sungguh tidak terurusnya kehidupan ku ini... ni yang rasa macam nak cari sorang bini ni...

Saturday, September 19, 2009

1st hari raya

Aku rasakan.. korang-korang yang lain musti tgh dok melayan sanak saudara yang datang ke rumah ketika ini kan?... tak pun dok makan marukku ikan di depan tv sambil ternganga besar dok tgk cerita kat televisyen... paling kurang pun dok minum sirap yang tak habis pagi tadi kan?...

Aku plak berlainan ngan korang smua... sebabnya parents aku balik kg.... kakak2 ku pergi beraya tah ke mana... aku plak tak tau nak wat apa di rumah keseorangan... nak pi jejalan beraya.. kawan2 aku sah2 nak beraya ngan family depa hari raya pertama ni.. tak pun balik kg kan... so.. berbekalkan t shirt CSR Gems we share as we care dan berkain pelikat biru petak2.. aku stay dalam bilik.. sambil mengambil langkah cerdik untuk menutup segala pintu hadapan dengan harapan kanak-kanak yang datang beraya itu menganggap tuan rumah tiada di rumah...lalu aku pun menonton cerita pendek yang bodoh-bodoh alang di you tube... memang lawak cam gampang la.. hahaha...
sesapa yang tak tahan dengan bad words.. jgn la menonton cerita ni... nanti terbakar koklea anda...saya tak ada koklea lebeh nak beri... sebab tu saya dah bagi amaran ni

saksikan lah Psycho Girlfriend episode 1....





yang ni plak episode 2...



ni plak episode 3

Tuesday, September 15, 2009

Kereta Second Hand?

Semua orang nak beli kereta... bior kekadang gaji 7 ringgit sehari pun.. akan punya azam yang mendalam gila untuk beli kereta.. tak kirala kereta baru ke.. kereta lama ke.. seken hen ke.. ape ke...

dan post aku kali ni .. aku nak berkongsi la.. sedikit ilmu untuk memilih kereta seken hen yang tepat untuk anda semua... bukannya apa.. aku dah serik dok tgk kawan-kawan aku di tipu oleh penjual kereta seken hen ni... memula kata kereta ni accident free la.. belong to woman la .. apa laa..skali.. baru 2 minggu pakai...macam2 perkara dah jadi.. bermula dari nak tercabut bumbung.. enjin hanpir gugut di tengah jalan... kereta potong...turbo pecah.. dan berbagai lagi la masalahnya..

so tanpa membuang masa.. baca la tips yang berguna ni ... kalau sapa-sapa yang tak berminat nak beli kereta seken.. tidak perlulah anda membuang masa post aku untuk kali ni yek..



1. Luaran :
  • cuba perhatikan body kereta, letak kereta di tengah panas, dan perhatikan lekuk-lekuk bayangan yang ada.
  • Kita akan tahu samada kereta tu dah di simen atau tidak. Berdiri di hujung belakang kereta dan perhatikan side edge (garisan dari hujung depan ke belakang). Sepatutnya lurus sekiranya accident free.
  • Buka pintu, perhatikan jarak di antara pintu dengan madgud depan (sepatutnya sama semasa pintu dibuka).
  • Buka bonet depan, perhatikan warna asal kereta di bawah skru (biasanya bahagian bawah skru tidak dicat kerana skru tidak di buka).

2. Dalaman :
  • Duduk di tempat pemandu dan cuba goyangkan steering. Selak pelapik bumbung di tiang A. Perhatikan sekiranya ada sambungan atau tidak.
  • Kereta yang telah mengalami kemalangan teruk akan di sambung di bahagian ini. Begitu juga kereta sambung yang semakin popular sekarang.
  • Selak karpet lantai dibelakang atau dibawah tempat duduk pemandu Perhatikan jika ada sambungan. Perhatikan semua getah pelapik pintu. Pastikan tidak koyak (mahal belanja kalau koyak).
  • Semasa test drive, cuba dengar kadar kebisingan atau cuba dengar jika ada angin masuk ke dalam kereta. Ujian ini hanya untuk kepada yang mempunyai expectation tinggi untuk kereta.

3. Injin :
  • Kalau dapat (mesti dilakukan), bawa kereta ke workshop dan naikkan kereta di atas hoist equip. dan periksa bawah kereta. Kita akan dapat lihat minyak bocor, gearbox bocor, oil seal drive shaft bocor, ekzos bocor, suspension bocor dan keadaan badan kereta dari bawah (berkarat atau badan kereta hampir putus).
  • Laburkan sedikit duit, veli minyak hitam baru dan minta mekanik gantikan dengannya. Kutip kembali minyak hitam daripada lama dari injin dan cuba rasa dengan jari samada berketul, berpasir, bercampur air, masih melekit tapi warna terlalu hitam. Semua itu menandakan injin tidak bersih.
  • Kalau bercampur dengan air, batalkan niat untuk beli kereta tu kerana mungkin salah satu gasket dalam injin telah bocor (Belanja untuk tukar gasket seperti overhall injin tanpa tukar barang dalam injin).
  • Pernah terjadi "used car" masukkan habuk kayu dalam injin untuk mengurangkan knocking injin dan ini dapat dikesan apabila kita periksa minyak hitam daripada injin (berketul). Untuk kereta auto, tukar juga minyak gearbox. Kalau bercampur air (biasanya minyak gear box akan jadi warna pink), maksudnya jangkahayat gearbox tak akan lama.
  • Sekiranya absorber dah nampak berminyak, maksudnya oil seal dah bocor, ke tukar baru (anggaran belanja satu absorber tanpa coil spring-RM150+RM25 upah).
  • Turunkan kereta buka bonet dan periksa injin, mula-mula buka palam pencucuh, kalau berminyak di kepala dengan bau minyak hitam tandanya minyak, valve dah nak kena gramme atau piston ring dah longgar.
  • Pasangkan kembali dan cuba start kereta. Perhatikan asap, kalau asap warna hitam, maksudnya tuning tak berapa betul, kalau warna kebiruan, maksudnya minyak hitam dah makan (untuk sahkan lagi pemerhatian ke atas palam pencucuh tadi).
  • Periksa wiring kesuluruhan kereta. ada atau tidak pengubahsuaian.Kadang-kadang pengubahsuaian sistem pendawaian elektrik kereta boleh menyebabkan belanja yang tinggi jika berlaku kerosakkan .
  • Perhatikan belting, ada atau tidak dawai belting yang dah terkeluar. Buka penutup timing belt, minta mekanik periksa belt. Start injin dan hidupkan aircon, kedua-dua kipas berpusing, tutup aircon, tiada kipas berpusing sehingga suhu air radiator mencapai tahap kepanasan tertentu, automatik kipas besar di bahagian dalam injin akan berpusing.
  • Perhatikan suhu dari dalam dashboard (biasanya pada keadaan separuh antara terlalu panas dan sejuk). Biarkan injin melahu selama 10-15 minit dan perhatikan kipas dalam injin berpusing dan berhenti secara auto. Selepas itu kalau tuning optimum tercapai, biasanya sedikit air akan keluar dari ekzos.

4. Pemanduan :
  • Pandu kereta pada jalan yg lurus, lepas kan steering free, kereta mesti di jalan yg lurus bukannya intend to move to the right or left.
  • Kalau macam nak jalan ke kiri atau ke kanan ini mesti ada some thing wrong dgn steering system, toe in / toe out ada masalah, kena pi kedai dan buat alignment.
  • Test drive shaft, drive shaft adalah satu komponen dari gear box ke roda - hanya digunakan pada kereta pacuan roda hadapan (front wheel drive) - cari satu kawasan lapang, pusing kan kereta anda 360 degree anticlockwise and clockwise . Kalau ada problem!!! komponen ini akan bernyi tok tok tok .... Test Brake, berhentikan kereta di kawasan bercerun, tarik handbrake dan lepas brake kaki. Kalau kereta turun, maksudnya pelapik brake belakang perlu diganti.
  • Cuba jalan, kalau rpm naik sehingga bunyi injin luarbiasa sebelum kereta mula bergerak, maksudnya klutch plate dah nipis mungkin perlu ditukar dalam beberapa bulan akan datang.
  • Dan yang terakhirnya dapatkan nombor casis, nombor injin, jenis injin, tahun dibuat, jenis kenderaaan (hatchback, salon etc.). Semua ini boleh didapati dripada geran kereta. Periksa samada sama atau tidak seperti yang tercatat di atas geran kereta.
  • Bawa semua maklumat tu ke JPJ terdekat dan balai polis traffik terdekat dan periksa samada kereta tu "selamat" atau tidak. Kalau nakkan pengesahan tentang status specifikasi kereta, bawa ke PUSPAKOM (RM40) dan test.


so... gunakanlah tips yang aku beri ni untuk mengelak diri dari di tipu oleh cina-cina used car ok... selama mencuba adik adik

Friday, September 11, 2009

Hermaphrodite dan Dateline di tv3

Hari ni hari jumaat.. malam sabtu.. tiada apa yang menarik yang berlaku pada malam ni... lepas tgk batman tdik kat tv 3.. aku dah tak tau nak buat apa.. cume menghabiskan murtabak yang dibeli tadi dan mengunyah kerepek je... Boring?.. ya.. soklan tu kerap kali tertanya dalam kepala hotak aku ni..

Akibat boring sangat-sangat.. aku pun melayan la nightline kat tv3 nih... macam biasalah.. berita-berita yang berlaku di pelosok dunia di ceritakan melalui berita ni.. kadang-kadang berita yang nak disampaikan itu bukanlah serius ataupun dasyat sgt pun... cuma cara penyampaian si tukang baca berita itu di selangi dengan bunyi2 muzik yang macam mensaspenkan yang membuatkan berita tu bertambah menarik dan dasyat...namun dalam banyak2 berita yang diceritakan oleh mamat cina kat dateline ni... aku tertarik akan satu cerita pasal sorang minah ni...

Nama minah yang aku cuba nak ceritakan ini adalah Caster Semenya... apa yang menarik pasal dia?....Dia bukannya seorang yang terputus jari akibat bermain mercun bola.... dia tak pandai menganyam ketupat seperti kak bedah kampung sebelah..dia juga tidak pandai untuk membuat kuih semperit atau pun tart nenas 3 rasa.... namun dia hanya dikenali sebagai pemenang dalam acara lumba lari 800 meter wanita di berlin baru2 ini.. walaupun dia menang secara mutlak dalam acara tersebut...tapi kemenangannya telah di ragui oleh ramai pihak...



ini lah rupa Caster Semenya..hensem tak?.. ada macam Johnny Dep ? ke mcam kuih bom ? silalah jawab dengan penuh ikhlas di ruangan komen ya...


Pernah tgk sang gadis ni berlari mase kejohanan balapan dunia kat berlin tu?... Susah untuk aku ceritakan kat sini.. senang-senang korang carik la kat you tube.. try tengok macam mana dia biarkan mat saleh - mat saleh yang len tertinggal jauh kat belakang... Kalau la semenya kentut time dia berlari tu.. alamatnya mat saleh-mat saleh yang kat belakang tu cuma makan kentutnya saje la... menang tak dapat.. paling kurang dapat bau kentut sang juara.. kira aci la tu kan?

Namun kemenangannya itu disangkal la pulak oleh sesetengah pihak... Dengki?.. mungkin kot.. sebab dia adalah awek yang hensem yang menang dalam acara tersebut...dah la tu... dia pulak di dakwa sebagai seorang lelaki yang masuk acara perempuan... ish.. sungguh tidak senonoh para mat saleh ni kan?

Malah hari ni.. berita yang aku tgk tadi mengesahkan bahawa semenya ni seorang yang Hermaphrodite...menatang apakah hermaphrodite itu?... haaa.. ia bermaksud.. semenya ni seorang khunsa... tau tak apa tu khunsa?.... kalau tak tau.. balik kampung nanti.. time bersalam mintak maaf dengan tokwan anda.. cuba-cuba lah tanya tokwan anda... khunsa tu apa ok... tanpa penuh rasa bersalah...

Report oleh doctor itu mengatakan si semenya ni ada hormon testosterone yang menghasilkan organ seks lelaki tapi dia tak punya ovari dan rahim...Hebatkan ciptaan tuhan nih...

Tapi mak dia dok kata... "aku dok bela dia dah lama... memang anak aku ni pompuan la ...gila"... berikut adalah statement tak rasmi setelah di alihkan bahasa yang di ucapkan oleh mak dia...dan berita akan kesahihan jantinanya sebagai seorang perempuan masih lagik diragui hinggalah ke hari ini...

Namun apa-apa pun aku cuma nak hangpa smua cuba bukak minda skit la.. mintak berfikir sket ja... tak banyak pun....

Kalaulah semenya ni seorang rakyat Amerika Syarikat... rasa-rasanya isu tentang kesahihan akan jantinanya akan timbul tak?...

Paling kurang pun... semenya ni adalah seorang yang berkulit putih dan punya kerakyatan sebagai rakyat negara eropah... agak-agaknya isu ini timbul tak...?

Pernah tak korang terpikir akan hal ini?

Friday, September 4, 2009

Back to Life.. Back to Reality

Menempuh hari pertama sebagai seorang yang normal...herm rasa cam pelik pun ada... mau tak nya.. sebelum ni lebih kurang 2.5 month tidor aku ditemani oleh dengkuran kawan-kawan aku kat suria... malam memula sampai di Suria .. memang aku tak dapat nak tdor jugak la... tapi dah lama dok ngan deorang... bila tak dengar dengkuran ... rasa macam tak bley tdo plak.. sungguh aku kata... tak tipu ni.. semalam time nak tdo.. terkebil-kebil jugak aku dibuatnya..

Sunyi?... yup gelak tawa mahzuz yang seperti kena tarik sawan aku tak dapat dengari dah ari ni...yang aku dapat dengar hanyalah suara nyaring kakak aku yang memanggil kucing-kucingnya masuk kandang sahaja...dicampur dengan suara si kecik iris yang dah pandai nak demand akan hal makanan pejalnya dan juga suara ayah aku yang dok mengeluh akibat jahitannya tak memenuhi kehendak dia...sememangnya aku rindu dengan suasana di rumah ni...2 bulan lebih tu...bukan sekejap2... anak anjing kat sebelah umah aku dah membesar dengan jayanya... hensem2 plak tu.. rasa nak amik bela sekor...

Tempat tidor aku yang bertemakan hidupan dalam laut terpaksa aku kemaskan sendiri hari ni...sebelum2 ni brader nepal tu yang dok kemaskan... sejuk aircond pun dah tak rasa... dan aku dapat rasakan mata ku yang hampir-hampir kebiruan akibat duduk dalam ekon selama 2 bulan setengah tu mula beransur-ansur menjadi kehitam hitaman...dan seperti biasalah...tabiat untuk tidak turn off tv time tidor kat suria dulu aku terbawak-bawak sampai kat dalam bilik aku.. sian tv aku bercakap sensorang... patut la pagi tadi aku bangun .. aku dengar suara chef wan ajak masak...aku igtkan dia ada dalam bilik aku ...aku tak sanggup di culik dan dinoda oleh dia...geli mattttt....

Sedih?... yup ada la rasa sikit-sikit.. tapi dalam hati ni sapa yang tau... banyak kenangan weh..dengan karenah kengkawan.. karenah orang hotel.. secreteriat.. walaupun cik eizel tu tak lah hensem sangat.. tapi hari ni.. teringat2 jugak la kat mamat tu...cuma yang aku tak mau igt adalah muka unta sazali ...kenapa aku bahasakan dia sebagai unta.. erm.. entah la.. aku rasakan unta yang paling sesuai untuk dibandingkan dengan dia

Lauk berbuka?.. hari ni aku rasakan lauk berbuka aku telah dimasak dengan penuh kasih sayang.. berbanding dengan lauk yang dihidangkan di suria.. yang mana saling tak tumpah seperti masak menggunakan kaki.. dah la tak sedap...pastu lauk tu la sampai sudah.. naik menyampah plak aku tgk.. bukan la nak kata aku ni memilih.. tapi dah memang hakikat dia lagu tu.. hari-hari makan telur.. kejap2 telur masak kicap.. pastu telur masak lemak...pastu plak telur dadar... telur goreng.. telur tiga rasa.. dan segalanya telur la...

dah.. aku tak nak cakap banyak.. aku cuma nak kongsi kenangan-kenangan terakhir aku di GEMS cherating yang sempat aku potretkan dalam bentuk gambar..hah.. saksikanlah...


amacam?.. ada gaya rombongan meminang tak.. gambar ni di ambil sebelum grand dinner SRC02 bermula




ya..kelihatan awek idaman malaya berbaju merah mak ngah.... pilih yang mana berkenan.. sorang satu sahaje.. tak ley banyak-banyak..




hah,, tambah sket lagik.. pilih2.. nak nombor tepon.. aku ley bagi...




wajah-wajah keceriaan jelas tergambar disini walaupun masing2 menahan nafas untuk tidak membiarkan perut mereka terjuih keluar akibat kekenyangan tatkala gambar diambil...


ya.. kibarkan bendera itu sampai lenguh...macam meriahkan?...


Legendary Wedding Wonders members..


gambar posing maut... senget2 posing...


hari gelak sedunia... ya.. mari lah bergelak ramai2 hahahahaha..


bley dikatakan gambar smua participant la nih...nak runtuh pentas tu kami buat tau


posing skema gile babeng... senyum sampai ke telinga... kenyang makan kambing golek malam tu


gadis-gadis pinggitan berbaju merah mak ngah cuba memberi posing maut... wah wah.... tergoda la plak..



kesemua jejaka-jejaka gems src 02...sikit je kan?... haaa.. sebab tu la kiteorg jadik rebutan.. hahahahahahah..

namun dalam setiap gambar yang aku letak ni ... baru aku terperasan akan satu kebenaran.......

apesal mata aku macam tertutup tiap kali gambar diambil..
sepet sangatkah aku ini?

Saturday, August 22, 2009

Diantara Puasa dan H1N1

Bulan puasa tahun ni bagi aku tak lah semeriah seperti tahun yang terdahulu.... Suasana puasa tu tak terasa sangat lah... kalau dulu sebelum puasa... sambutannya bley terasa seminggu sebelum... tapi kali ni.. esok nak posa pun rasa macam main-main je..

Rasa-rasanya sebab ape yek?... aku rasa mungkin disebabkan oleh encik bab1 punya selsema la ni... ish memang bermasalah sungguh la ko encik bab1... nak selesema tu.. ko selesema la sensorang.. tak payah nak spread kat orang lain...

Keadaan kat suria cherating skang ni dah berubah macam rumah sakit la plak..bley dikatakan hampir 30 percent participant pakat2 dok kena kuarantin..itu adalah jumlah bagi mereka yang rela hati nak mengaku penah selsema atau batuk... orang lain yang pakat taknak mengaku tu blum kira lagik..

Aku plak tergolong dalam golongan yang bernasib baik la... sebabnya aku tak selsema dan batuk.. suhu badan pun masih lagik normal walaupun kekadang rasa nak demam tu ada.. tapi aku malas nak melayan sangat.. aku ni kalau demam ..teruk sgt keadaannya...kalau beruk tu korang kata buruk rupanya.. maka aku boleh di kategorikan buruk skit dari beruk tu...so jangan lah korang doakan aku untuk demam ek...

Kelmarin orang PSDC tepon aku... diorang mintak aku pertimbangkan balik decision untuk menjadi tutor tu... mak aii.. apesal cam desperado plak deorang ni... cam menakotkan la plak..nampak sangat orang len cam tak mau jadik tutor kat psdc tu.. mujurlah aku mengambil langkah cerdik skit dari sang kancil... kalau tak.. skang ni terhangguk- hangguk la aku dok jadik tutor electrical kat sana...

Dan untuk kesekian kalinya aku tak dak teman nak lepak2 di hujung minggu ni.. kerana masing-masing dok jadik tawanan h1n1 dalam bilik...maka terpaksa lah aku menghabiskan masa di lobi mengupdet blog, gelak sensorang dan melihat kelibat participant gems lain yang sebok2 packing nak balik umah...huh.. tak pasal2 dapat cuti 2 hari mangkuk sungguh la...kalau aku tau awal2.. dah lama aku berlakon batuk dan selsema...

uhuk uhuk uhuk bluekkkkkkkkkkkkkk..amacam ada gaya batuk H1 N1 tak?

Saturday, August 8, 2009

Perbezaan Ketara

Orang kata, lelaki dan perempuan punyai perbezaan yang sangat ketara.. contohnya seperti adegan kat bawah ni.. cuba baca dan hayatinya ek

Peristiwa ini berlaku selepas seorang perempuan selesai memotong rambutnya

Kak Kiah : Hai, cik temah.. potong rambut ke?

Temah Jongang : Ye la cik Kiah... macam mana? cantik tak rambut i ni

Kak kiah : Cantik la cik temah.. memang sesuai dengan muka awak yang bulat tu

Temah Jongang : Betol ke cik Kiah?... amoi kat salun tu pun cakap macam tu kat i tau...tapi i nampak cam senget benget je rambut i ni

Kak Kiah : ish mana ade la cik temah.. sedang molek je i nampak...ada gaya macam artis muda yang berlakon kat tv tu...

Temah jongang : Rambut i ni tak over ke kak kiah... i bukan ape.. orang melayu kita ni .. pantang kalau nampak orang berumur macam kita ni nak up to date sket... ada saje nak mengata...ada saja nak jeling-jeling tak puas hati

Kak Kiah: Peduli apa cik temah oi .. bukan u pakai duit diorang pun ... ada u kacau lubang hidung deorang dengan design rambut baru u tu?... tak ada kan?

Temah Jongang: Betol jugak cik kiah kan...i setuju la ngan pendapat u.. sebut je pasal pelakon muda yang u kata tu.. i ada pulak gosip pasal dia

Kak Kiah : bla bla bla bla.......

Temah jongang : bla bla bla bla

(perbualan antara cik temah dan kak kiah dapat saya sertakan sampai takat ni je... sebab perbualan mereka merangkumi isu semasa dalam dan luar negara yang langsung tidak berkaitan dengan rambut... tetapi berkaitan dengan hal orang lain)


Bagaimana pula kalau perbualan antara lelaki memperihalkan tentang potong rambut ni?


Leman Kambing : hai pak ali... potong rambut ke?

Pak Ali : Ha' ah, baru tadi je


Rasa-rasanya,
Anda nampak tak perbezaannya?

Saturday, July 4, 2009

Mahu Menjadi Orang Lain?

  • Pernahkah anda dapat mendengar suara hati anda meronta-ronta untuk menjadi orang lain?
  • Malah, seronokkah anda menjadi diri anda sendiri?
Masing-masing punya jawapan dan pendapat sendiri, namun saya rasakan kebanyakkan orang yang layak digelarkan manusia akan sentiasa berasa tidak seronok untuk menjadi dirinya sendiri. Contohnya bukanlah payah, bersepah-sepah, cuma dalam sedar dan tidak sedar sahaja. Cuba jeling ke kiri dan kanan anda, ada tak makhluk tuhan yang kelihatan seperti kewanitaanya terperangkap di dalam badan seorang jantan perkasa. Malah juga jiwa seorang jantan yang terperangkap di dalam badan seorang gadis kampung yang bernama Halimah bt Sofian tapi lebih gemar digelar sebagai Halim sahaja

Apa yang saya sebutkan diatas adalah salah satu contoh ketidakpuasan terhadap diri sendiri, namun mereka ini tergolong dalam golongan khas yang mana melibatkan jiwa dan fizikal. Cuma yang peliknya golongan ini seperti tidak mengambil kesah terhadap pandangan masyarakat terhadap diri mereka. Bukannya apa, saya terdetik untuk berkata sedemikian kerana sebelum ini saya pernah melihat kelibat seorang maknyah yang seperti keliru untuk memilih identiti dirinya. Tidak pasti sama ada dia mahu menjadi lelaki atau perempuan kerana kelihatan dia memakai baju kecil dan berskirt pendek persis mahu pergi ke kelab malam lagaknya. Kalau dilihat dari pandangan atas, rasa nak telan air liur berkali-kali juga, namun setelah memandang betisnya yang seperti traktor pembajak padi yang dipenuhi lumpur, membuat saya ingin muntah sehingga kemudian hari.

Saya rasa ramai di antara pembaca diluar sana kurang bersetuju dengan andaian saya ini. Namun, secara umumnya saya ingin katakan disini bahawa kita semestinya gembira untuk menjadi diri sendiri, namun kegembiraan itu selalunya dibungkus dengan perasaan untuk menjadi orang lain juga. Jikalau tidak, masakan timbulnya ungkapan seperti

"Kalau lah aku ni Alex Ferguson"
"Kalaulah aku ni kaya seperti Bill gates"
"Kalaulah aku ni cantik seperti Cindy Crawford"
"Kalaulah aku ni putih sikit dari Diana Danielle"

Jikalau mahu disenaraikan kesemuannya, saya rasakan sampai esok lusa pun belum tentu habis. Ini jelas menunjukkan diri kita ini dibungkus dengan perasaan untuk menjadi orang lain bukan? Namun dalam senarai-senarai orang kenamaan tersebut, saya rasakan tidak seorang pun akan mengimpikan untuk menjadi George W Bush. Biawak pasir pun barangkali akan memikir dua hingga berbelas-belas kali untuk mengajuk gerak geri Bush.

Bukan setakat itu sahaja, saya rasakan diri manusia juga sering dihantui oleh perasaan meminati hak orang lain. Kalau tidak adanya perasaan seperti ini, sudah lama produk- produk kecantikan pada masa kini akan digunakan dalam upacara pengebumian sahaja. Diri yang kelihatan buruk sedikit berbanding ekzos kereta mampu berubah jikalau menggunakan produk kecantikan yang bersepah-sepah di pasaran. Tidak kira lah iklan produk tersebut menampilkan tokeynya yang kelihatan seperti seorang nenek kebayan yang bewarna warni persis maskot hari kemerdekaan atau pun yang masih muda belia tapi bibirnya merah menyala seperti selepas mengunyah kulit durian.

Pada hakikatnya ia seperti sebuah manifestasi terhadap ketidak puasan diri sendiri. Malah perihal ini juga merangkumi ilmu pengetahuan, perasaan, dan berbagai lagi. Rasa ini selalunya adalah lanjutan dari keluhan diri terhadap kebahagiaan yang dikecapi orang lain. Kita sering berkata "Kalaulah aku punya kereta seperti itu", "Amboi cantiknya bini dia" walaupun pada hakikatnya bini orang itu persis seekor burung kakak tua. Seribu satu monolog sering terpacul dari mulut makhluk yang bergelar manusia ini . Malah yang lebih leceh lagi, ada dikalangan kita sering mempersoalkan perkara yang kecil sahaja, Contohnya seperti "Kalaulah aku punya masa tidur yang lebih lama dan lena darinya" dan berbagai bagai lagi.

Hebat atau tidak pengaruh ini sama-sama lah kita perhatikan dunia pada masa kini. Lambakan katak dan kambing yang berhempas pulas untuk menjadi mawi ataupun siti nurhaliza sememangnya sudah bersepah. Saya bukannya mahu memberi tanggapan negatif, cuma mahu mengingatkan sahaja. Impian untuk "menjadi orang lain ini" juga punya perspektif yang positif. Namun ia seharusnya diselangi dengan pepatah "kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam usah diduga"

Tidak salah punya impian, dan juga tidak salah kita punya perangai seperti mat jenin. Tetapi setiap impian yang diimpikan itu seharusnya disusuli dengan usaha dan pengorbanan. Membayangkan dunia tanpa keinginan-keinginan itu samalah seperti cakerawala yang tidak berbintang, lelaki yang tidak berbini, dan juga ketiak yang tidak berbau masam.

Bayangkanlah kita bangun dipagi hari tanpa memikirkan untuk menjadi orang lain, dan bayangkan juga kita tidak berasa kagum setelah melihat iklan yang menampilkan seorang miskin yang berjaya menjadi kaya hanya kerana menjual penapis air sahaja. Selambakah anda jikalau setiap hari anda menunggang motosikal dicelah celah kereta-kereta mahal berulang-ulang kali tanpa sebarang reaksi, tanpa rasa iri hati atau tanpa rasa nak meronta-ronta disitu juga?

Memang benar, kalau difikirkan secara mendalam, situasi-situasi "tidak menghiraukan orang lain" ini membuka ruang kepada kehidupan yang lebih teratur aman dan damai. Semua orang akan pasrah terhadap kehidupan seadanya. Pak Ngah leman tidak akan menghiraukan kemilauan hijau kereta proton exora baru Pak mat. Timah Jongang tidak memberi reaksi terhadap perutnya yang kelihatan seperti kulit buah kundur yang berlapis-lapis dan Datin maznah tidak mengambil kira terhadap seribu kedut yang menjadikan wajahnya kelihatan seperti bunga tayar kereta sorong Pak mat.

Namun, bermaksudkah hidup ini jikalau aman sebegitu rupa? Jikalau jawapannya "ya" , teringin pula saya bertanya soalan cepu emas kepada anda. Agak-agaknya ada bezakah kehidupan kita berbanding beruk, zirafah, lipan pasir, kuda laut, tenuk dan sebagainya. Bukankah binatang tidak punya impian untuk menjadi orang/binatang lain?

Jadi, kalau ada dikalangan adik beradik anda, kawan anda, kekasih anda, pak menakan atau bapak mertua kita sering berkobar-kobar untuk menjadi orang lain, redhakanlah. Bukannya apa, bagi saya lebih baik mereka punya naluri untuk menjadi orang lain, kerana itu bukanlah satu kesalahan yang besar. Ia akan menjadi satu kesalahan yang amat sangat jika seorang manusia itu berusaha atau punya impian untuk menjadi seekor binatang tidak kiralah mamalia,reptilia, vetebrata ataupun invertebrata. Maka fikir-fikirkanlah......

Thursday, June 25, 2009

Remembering The Jacko

Tanggal 25 June 2009 telah mengejutkan kita dengan kematian ikon pop universal. Michael Joseph Jackson penanyi, penulis lagu, dan juga seorang businesman telah disahkan mati akibat terjatuh di rumahnya. Dia merupakan anak yang ke tujuh dalam jackson family dan memulakan karier profesional dalam music melalui kumpulan The Jackson 5 yang di anggotai oleh abangnya.

Namun, pada tahun 1971, Micheal mengambil langkah untuk meneruskan kariernya dalam nyanyian secara solo walaupun masih menganggotai kumpulan The Jackson 5. Kejayaannya dalam bidang nyanyian dibuktikan melalui penghasilan 5 album solo yang mana dikatakan sebagai The world most best selling records.

Dia juga adalah orang africa-amerika yang pertama berjaya memecah dominasi muzik warga kulit putih. Pada awal 1980 an, muzik videonya seperti " Beat it, Billy Jean dan Thriller" berjaya ditayangkan di siaran MTV dan juga menjadi siulan ramai pada ketika itu.

Disamping itu juga, teknik tariannya seperti moon walked telah menjadi inspirasi kepada penyanyi-penyanyi lain pada masa kini seperti usher, justin timberlake, mario winans dan ramai lagi. Pengaruh muziknya sudah meliputi setiap lapisan umur dan masyarakat tanpa kita sedari

Selain itu, micheal juga turut terlibat dengan charity event seperti "Heal the World Foundation" pada tahun 1992. Foundation ini banyak menderma berjuta wang untuk kanak-kanak yang teraniaya di medan perang dan juga yang kurang bernasib baik akibat dijangkiti penyakit. Dia juga banyak mengarang muzik yang mana banyak menceritakan tentang hak asasi manusia seperti "They don't really care about us" dan berbagai-bagai lagi muzik yang berbentuk kemanusiaan dengan tujuan untuk menghapuskan racial bariers.

Namun langit tidak selalunya cerah, dia dilanda berbagai spekulasi berkaitan tentang pencabulan kanak-kanak, isu perkahwinan, hampir muflis dan juga berbagai lagi masalah lain. Setelah berumur 50 tahun, Jacko telah mengambil langkah untuk mengikuti abangnya untuk memeluk islam. Jermaine Jackson telah banyak membantu bliau dalam memberi segala bentuk buku ilmiah dan juga nasihat yang berkaitan dengan islam. Pada tanggal 21 nov 2008, secara rasminya dia bergelar saudara islam dengan nama Mikael



Selamat tinggal Micheal, moga roh kamu dicucuri rahmat, dan terima kasih kepada muzik-muzik yang indah dari kamu

(Micheal Jackson August 29, 1958 – June 25, 2009)

Monday, June 22, 2009

INI TAHUN DULU PUNYA CERITA, TAPI MASIH SEGAR DI INGATAN SAYA

Memori yang lepas sememangnya sukar untuk kita lupakan. Malah memori yang terindah juga membuat kita tersenyum keseorangan dan kadang kala ketawa bersendirian.

Memori juga menjadikan kita seorang yang dewasa dan matang dalam menempuhi segala rintangan yang mendatang.

Memori juga mengajar kita akan erti kehidupan yang sebenar dan ia juga mewarnai hidup kita ini dengan warna-warna yang menarik.

Duduk bersendirian di bilik sambil membelek album-album lama sememangnya membuat saya ketawa keseorangan. Melihat bagaimana ayah saya pada zaman dahulu memiliki remorse yang hampir sama dengan KLCC, melihat wajah kakak dan abang saya tersengihan sementelah meraung seharian akibat terjatuh di dalam longkang, dan juga melihat zaman gemuk-kurus-gemuk saya sememangnya cukup menggamit memori yang tak ternilai harganya

Dalam banyak-banyak foto yang terdapat dalam album tersebut foto di bawah ini sememangnya membuat saya ketawa berguling tak cukup tanah,



Gambar ini difotokan sekitar tahun 1992. Kelihatan saya berdiri di sebelah ibu saya sambil cuba menjelir lidah. Dan pada masa itu juga, kalau tak silap saya, gigi hadapan saya rongak akibat terjatuh tangga. Maklumlah, baru nak membesar, masih lagi nakal. Gambar ini juga menimbulkan kemarahan ibu saya, katanya saya membazir kodak sahaja. Kelihatan juga kereta "kebal" buatan malaysia tersergam indah di belakang saya.

Pada masa itu, kalau anda memiliki kereta kebal ini, kiranya rasa dah cukup hebat la. Kelihatan juga tubuh keding saya yang ketika itu sering berhadapan dengan masalah kecacingan akibat degil tidak mendengar cakap emak saya untuk memakai selipar ketika bermain di luar rumah. Ini 17 tahun dulu punya cerita, masih segar dalam ingatan saya




Gambar di atas di fotokan ketika saya masih bersekolah di darjah empat. Waktu itu, kami sekeluarga meluangkan masa bersama ke Kuala Lumpur dan sempat juga melawat zoo negara. Itu adalah kali pertama dan terakhir saya melawat zoo negara. Cuba perhatikan kelibat badan dan perut saya pada ketika itu, apa kata anda, bulat bukan?. Mujurnya saya tidak bergambar di kandang badak air. Jika tidak,mungkin sukar untuk anda membezakan yang mana satu badak, dan yang mana satu Mohd hafiz.

Kelihatan juga arwah abang saya yang berpakaian seperti baru pulang dari interview. Maklumlah, pada masa itu kami bolehlah dikatakan sebagai anak lord, sebab itu ayah saya sering membeli kemeja, t shirt berkolar dan seluar slack untuk pakaian kami ketika bersosial. Saya juga turut merindui akan fesyen rambut pada ketika itu, kelihatan seperti noh Hujan bukan?. Ini 13 tahun dulu punya cerita dan masih segar dalam ingatan saya.



Tatkala melihat gambar di atas, saya ketawa sehingga lupa bahawa orang yang saya ketawakan itu adalah diri saya sendiri. Pada waktu ini anda boleh melihat kegemukkan saya yang mencapai tahap maksimum. Gambar ini di ambil ketika saya baru sahaja mahu bersiap sedia untuk pergi ke kelas Al-quran. Sebab itu lah anda semua boleh mendapati saya memakai songkok yang mana lagi kecil dari kepala saya, dah la tu.. pakai songkok pun senget pula.

Pipi saya pada masa itu kelihatan seperti kuih pau kan? Tujuan gambar ini di ambil adalah kerana, basikal yang di naiki oleh saya itu adalah basikal baru dan dihadiahkan oleh ayah bersempena kejayaan saya mendapat 4A dalam peperiksaan UPSR. Saya pun tidak pasti kemanakah basikal tersebut menghilang. Ini 11 tahun dulu punya cerita, namun tetap dalam ingatan saya.



Siapakah gerangan yang kelihatan seperti jerangkung dalam almari itu?. Ya, tidak lain dan tidak bukan, itu adalah kelibat saya tatkala sudah menjangkau alam remaja. Gambar ini diambil ketika kami sekeluarga meluangkan masa ke telaga air panas di langkawi. Pada waktu itu saya mengalami sedikit masalah kesihatan, di mana kepekatan darah saya tidak seperti manusia normal yang lain. Ini bermakna saya boleh bertukar kepada Spiderman jikalau saya tunggu dalam 3 atau 4 tahun lagi, tetapi hajat saya itu dibantah keras oleh bapa saya. Jika tidak, mungkin pada masa ini anda semua lebih mengenali saya dengan panggilan apis si labah-labah. ini kisah 7 tahun yang lalu dan masih segar dalam ingatan saya

Kesimpulan yang saya dapat katakan di sini adalah, hidup ini sukar untuk dijangka. Pahit,manis,masam itu semua adalah pati dalam kehidupan kita. Tentu bosan rasanya jika hidup kita ini sentiasa di penuhi dengan rasa tawar sahaja bukan?. Kadangkala perlu juga kita merasai perit jerih kehidupan ini, walaupun kita sering mengeluh jikalau musibah datang melanda. You Never Know What's Coming For You. Jadi nikmatilah kehidupan ini sebaik mungkin sebelum anda menutup mata selama-lamanya






Wednesday, June 17, 2009

Bukan Cerita Bodoh

Mungkin ada sebilangan di antara kita tidak memilih tempat untuk menjamu selera. Tidak kiralah di restoran jepun, fast food, warung tepi jalan, malah di kedai mamak. Bagi saya, tepuk dada tanya perut anda, dimana anda mahu mentekedarah.

Sejak akhir-akhir ni, kebanyakkan masa terluang saya lebih dihabiskan di restoran mamak yang bertaburan di bandar Kuantan ni. Ini bukanlah menandakan saya telah terkena "mandrem" si mamak tersebut, cuma mungkin rakan saya nan seorang ni lebih selesa berada di kedai mamak berbanding dengan kedai makan yang lain. Walaupun warna diri empunya badan saling tak tumpah seperti warna jalan tar yang berdekatan, ini tidak bermakna dia dipinggirkan di restoran melayu, siam ataupun sebagainya.

Saya masih igt lagi peristiwa yang berlaku 3 hari lepas. Kawan saya yang mana saya lebih gemar gelarkan dia sebagai jalan tar ini mengajak saya lunch di restoran mamak di bandar. Pada mulanya saya mengajak si jalan tar itu untuk makan tengahari dirumah saya sahaja, namun katanya dia sudah lama merindui kari daging di kedai mamak tersebut. Untuk mengelakkan dia berkelakuan aneh dan luar biasa, saya menuruti sahaja kehendak si jalan tar tersebut.

Perjalanan ke sana tidak sampai 5 minit lamanya, saya duduk di meja yang berdekatan dengan televisyen, manakala si jalan tar ni seperti tikus yang meluru laju ke arah meja hidangan lauk. Setelah selesai gilirannya, kini tiba pula giliran saya. Selesai sahaja mengambil nasik, saya pun memilih lauk mana yang berkenan di hati, dan saya dapati ikan goreng tidak berada di situ.

Saya pun tanpa rasa segan silu bertanya lah kepada mat bangla yang berdekatan, saya bertanyakan dia, "ikan goreng tak ada ka?" . Dia cuba mengangguk tanda faham lagaknya. Dia terus menuju kedapur dan beberapa minit kemudian, saya melihat dia memegang seekor ikan dengan tangannya tanpa menggunakan sudu atau pun pengepit. Lalu berlaku lah perbualan seperti dibawah

Saya : Baiya, apa pasal you pegang ikan tu tak guna penyepit, dah la tu tak rasa bersalah pulak

Abg Bangla : Hahaha.. abang, ini ikan juga, kalu kasi pegang guna tangan lagi sedap tau, you cuba la try.

Wah, cuba berloyar buruk pulak mat bangla ni, dah la dia memegang ikan tersebut menggunakan tangan kirinya, lalu saya pun berkatalah.

Saya : Oh, itu macam ka?.. Takpa la baiya.. bagi saya ikan yang tak sedap punya boleh?

Mungkin disebabkan jawapan saya ni seperti memerlinya.. lantas dia mengangguk namun kelihatan dia seperti menggeleng, saya pun tak pasti nak mendefinisikan gerak gerinya itu sebagai apa. Dan hari tu, saya cuma memenuhi perut saya dengan air teh ais sahaja yang mana diragui saya akan kebersihannya. Mana la tahu, kalau-kalau air teh ais yang dibuat untuk saya ini di kacau menggunakan jari kelingking kirinya, itu pun jikalau saya bernasib baik. Kalau tidak, mungkin dia menggunakan ibu jari kakinya.

Didalam hati terdetik satu pertanyaan, mengapa ramai muka-muka melayu kita, malah cina, hatta pemimpin-pemimpin PBB ( jika diberi peluang) mahu menjamah makanan di restoran mamak ini. Berikut saya senaraikan apakah sebabnya?

  • Service cepat: saya berani jamin rata-rata restoran mamak menawarkan service yang cukup pantas dan cepat, hanya kurang dari lima minit, anda boleh menjamu selera dengan senang hati tanpa rasa bengang sehingga bangang. Jikalau lambat, mungkin si tukang ambil order tu orang baru dan boleh di anggap masih bodoh-bodoh alang dalam berbahasa melayu.

  • Kita lah Raja : kebanyakkan kedai mamak akan melayan kita seperti raja, dan pekerja-pekerjanya pula persis hamba pecacai sahaja. Anda mintalah apa sahaja dari mereka, bermula dari sudu, garfu, tisu, malah jikalau anda meminta mereka mendukung anda sehingga ke tandas berbelas -belas kali pun mereka sanggup lakukannya. Kalau tak percaya, cuba lah hari ini.

  • Melangkaui Batas Status : Disini tak kiralah anda berbapakan George Soros, atau pun anda menantu kepada Bill Gates sekali pun, anda tetap tidak akan dipandang sinis oleh orang ramai. Di sini adalah tempat berkumpulnya orang berbagai status tak kiralah pak pak menteri, tokey balak haram, ataupun pelakon iklan power root yang terkenal dengan dialog " Sayo pon nok Jadi Jutawan Jugok". Jikalau anda berpakai compang camping dan badan berbau seperti lori tanah sekalipun orang ramai tetap tidak akan berkata apa-apa.

  • Ada Tv Besar : pada masa kini, kalau kedai mamak tak ada tv besar tu saya rasakan masih belum cukup mamaklah tokeynya itu. Masakan tidak?, hampir setiap malam-malam minggu tak kira lah remaja, orang tua, orang pendek, ataupun awek-awek yang tak berapa nak lawa tapi perasan lawa, malah golongan lelaki yang lebih gemar memakai baju nampak pusat akan mula bertenggek di kedai mamak semata-mata mahu menonton bola sepak ataupun AF. Maklumlah, jikalau tv besar ni, seronok sikit kita nak tengok, kalau setakat lubang hidung aznil tu mudah sahaja untuk dilihat melalui tv berskrin besar ni bukan?

  • Ada Ramai Orang : Boleh dikatakan jikalau anda pergi ke kedai melayu/siam berseorangan, saya berani jamin yang anda akan terasa seperti dipinggirkan kerana masing-masing sibuk dengan hal masing-masing, dan boleh kira dengan jari la yang datang menjamu selera. Berlainan pula di kedai Mamak, saya rasakan sesiapa disini akan menjadi lebih friendly. Dimana rata-rata akan bersorak sama-sama tatkala gol dijaringkan, rasa kecewa dan bersedih bila pasukan kegemaran mereka kalah. Boleh meminta kerusi, minta ashtray, minta pinjam lighter dan juga sama-sama mengutuk akan kelembapan si mamat bangla.
Namun bagi saya, tak semestinya perkara yang baik tidak terkandung dengan perkara yang buruk kan? Pernahkah anda sering kali mendengar khabar-khabar angin yang mempertikaikan akan kebersihan kedai mamak ini?. Bagi saya, jawapannya ada lah "ya" malah cerita yang saya dengar itu timbul dalam pelbagai versi dan makin lama cerita tersebut makin menjadi panjang akibat kekreatifan orang kita dalam menokok tambah cerita. Malah kalau anda nak tahu, dalam wikipedia pun ada menceritakan akan kekurangan kedai mamak ini dalam isu kebersihan. kalau tak percaya, cubalah klik di sini

Dan selepas peristiwa "ikan yang dipegang dengan tangan kosong akan menjadi sedap" itu, kepercayaan saya pada kebersihan kedai mamak meleset sama sekali. Anda pula bagaimana?

Sunday, June 14, 2009

Saya Bukan Hero cerita Tamil!!!

Apa yang menarik sangat dengan cerita tamil ni..? Mungkin ada sesetengah follower blog saya ini sudah sedia maklum akan minat mendalam saya dalam menonton cerita-cerita tamil di kaca televisyen.

Minat saya ni tidak lah mendorong saya menjadi seorang yang sangat fanatik yang mana sanggup beratur panjang di kaunter- kaunter panggung wayang atau pun mengadakan rusuhan di pawagam tatkala filem tamil box office yang bakal ditayangkan delay dalam beberapa minit.

Minat saya ni hanya boleh diertikan dengan minat kecil-kecilan sahaja, kalau tak ada pun tak apa.. kalau ada lagik bagus.. saya tidak akan melelehkan air liur jikalau tidak dapat menonton cerita tamil dalam masa sebulan.

Apa yang saya cuba ketengahkan kat sini, saya rasakan tidak menjadi kesalahan jika saya menonton filem tamil kan? Bukannya apa, baru- baru ni saya menelefon pihak astro untuk melanggan satu channel yang baru yang mana channel ini dipenuhi oleh cerita-cerita tamil blockbuster, maka berlakulah perbualan seperti di bawah

Saya : hello, saya mohd hafiz b. hasbullah...(beberapa proses pengenalan diri berlaku ketika ini)

astro: ye encik hafiz, ada apa2 yang boleh saya bantu

Saya : baru-baru ni saya ada terlihat iklan tentang cenel astro box office, jadi saya berminat untuk melanggan channel tersebut

Astro: dari apa yang kami lihat dari akaun anda, sebelum ni encik dah langgan 2 channel ABO kan, jadi mengapa encik kata nak tambah cenel lagik?

Saya : bukan ke astro ada satu channel ABO untuk filem tamil yang baru2 sahaja?

Astro ; Ye betol, adakah encik pasti untuk melanggan Channel ni

Saya : ye saya pasti tak ragu2 lagik...

Astro: Er betol ke ni encik hafiz?

Saya : ye betol

Astro : Encik pasti nak melanggan channel ni?

Saya : ye betol, pasti... tak salah kan?

Astro: er.. okey terima kasih encik .. kami akan usahakan proses ini secepat mungkin


habis sahaja panggilan tu , saya terduduk memikirkan mengapa si tukang angkat telefon tu bertanya soalan yang saya rasakan amat pelik baginya..

Saya rasakan, minat menonton cerita tamil ni adalah sama seperti muka-muka melayu kita yang mana rata- rata bermata bulat tapi mula buat-buat sepet gara- gara meminati cerita jepun dan korea sehingga terbawa-bawa budaya dan penampilan jepun dan korea ni dalam kehidupan mereka sendiri.

Jadi tidak hairanlah jika anda akan menemui ramai melayu yang mana seperti berbapakan seekor ayam kampung dan beribukan seorang melayu, kerana rambutnya persis kelihatan seperti balung ayam yang diwarnakan dengan warna kuning, bukankah itu gaya penampilan jepun/korea pada masa kini?

Mujurnya saya tidak lah terbawa-bawa karektor hero tamil dalam filem yang saya tonton, mungkin pada masa kini saya akan kelihatan seperti Sivaji The boss jikalau saya terlalu fanatik.

Bagi saya setiap filem tak kira bangsa atau bahasa punyai tarikannya yang tersendiri, bagi saya filem tamil ni walaupun logiknya tidak lah boleh pakai sangat, namun jalan ceritanya tersendiri dan tidaklah berkait-kait seperti cerita melayu kita pada masa kini,

Saya bukannya berniat untuk mengutuk cerita melayu, cuma terasa macam menyampah bila tengok drama-drama melayu di kaca televisyen, watak2 cerita melayu tak kira lah zaman 80an ke 90an ke, kebanyakkan hero atau heroin mesti berbapakkan seorang tan sri, datuk dan paling cikai pun anak JKKK kampung.

Ceritanya mestilah berlatar belakangkan bisnes yang berjuta-juta, berbincang-bincang akan projek milion milion sampai berbuih di tepi mulut dan membuat para melayu kita dok nganga seluas-luasnya, dan ia juga turut diselitkan dengan adegan berebut harta benda, mengumpat, mengata dan sebagainya. Bab-bab mengumpat ni selalunya akan di pelopori oleh mak-mak datin yang cuba berspeking english tapi pada hakikatnya mereka berasal dari pekan kecil di Parit Buntar

Jikalau cerita yang berlatarkan orang miskin, watak utama yang dilakonkan itu semestinya seorang yang miskin gila nak mampus hatta nak beli pencungkil gigi pun tak mampu sehingga menagih kasih di kampung sebelah, dan juga tajuknya mestilah buruk2 belaka seperti, Pondok Buruk 7 8 dan 9 , Nasib Si Penggali Kubur Yang Buruk dan Huduh, Kaki ku Buruk Aku Peduli Apa! dan sebagainya (tajuk cerita di atas perlu la di ubah suai, takut kena saman pulak)

Namun tidak semua cerita melayu ni saya tidak suka, ada sesetengahnya macam cerita XX-Ray, Budak Kelantan, Jangan Pandang Belakang Congkak, dan lain - lain, bagi saya sudah cukup untuk membuang rasa mual kita bukan?

Bagi sesiapa yang belum pernah menonton cerita tamil, saya cadangkan anda untuk menonton cerita Anniyan, jalan ceritanya menarik, aksinya juga menarik, dan sememangnya sukar untuk kita menjangka endingnya macam mana, puluhan cerita dari Superstar India yakni Rajnikanth juga saya rasakan perlu di tonton juga

Saya rasakan ada segelintir mulut-mulut busuk yang mengatakan, alah cerita melayu lagi bagus dari cerita tamil, di sini saya ingin membuka mata anda dengan mengetengahkan satu tajuk cerita sahaja

Mungkin ada sesetengah di kalangan kita sudah familiar dengan cerita Sivaji The Boss bukan?, namun tahukan anda bahawa cerita ini adalah
  • cerita tamil pertama yang di abadikan dalam bentuk Blu ray disc

  • merupakan cerita tamil yang berjaya menduduki carta 10 filem terbaik di Uk, South africa dan juga US

  • filem ini dialih bahasa dalam bahasa cina dan jepun

  • cerita ini juga menimbulkan huru hara yang mana para penontonnya cuba mencabut kerusi dan merosakkan harta benda pawagam hanya kerana tayangannya di batalkan, kejadian ini berlaku di tiga negeri di malaysia
dalam empat sebab yang dinyatakan diatas, pernahkah cerita melayu kita berjaya memenuhi kriteria tersebut, atau paling tidak pun, penuhi kriteria nombor satu cukuplah.. pernah ke?

Jadi tentu anda paham mengapa saya meminati cerita tamil berbanding cerita melayu bukan?

Saturday, June 13, 2009

Kipas Lipas....

  • anda benci dengan lipas?
  • adakah anda pernah berasa ingin mengupah pembunuh upahan untuk membunuh lipas yang suka hati nak panjat kaki anda?
  • adakah anda teringin untuk bertemu abang shieldtox yang gagah perkasa dan menyuruh bliau menumbuk lipas di rumah anda sehingga penyet....?

ini adalah gambar ahmad joe lipas(bukan nama sebenar) dan rakan-rakan rempitnya yang telah ditumbuk rusuknya oleh brother shieldtox

jika semua jawapan nya adalah "ya" maka anda tergolong dalam golongan yang takot akan lipas. Disini saya ingin memaklumkan bahawa.. walaupun saya ni lelaki berbadan besar dan tidak pernah menjalani sebarang pembedahan jantina.. namun saya tetap untuk berasa takot dengan makhluk hitam yang macam buah kurma ini...

Ini bukan bermaksud untuk mengatakan saya seorang lelaki lembut yang berbadan besar...kerana saya yakin bahawa diluar sana bersepah2 lelaki-lelaki normal yang berasa takot kepada lipas ni... tapi rasa takot kaum adam ni tidaklah sehebat kaum hawa yang mana saya rasakan sanggup memanjat siling dan membakar rumah gara-gara sang lipas yang tak pernah sekolah petang ni

Perkara yang sangat di annoyingkan oleh sang lipas ini adalah.. mereka ni bukannya takot kepada manusia... sebagai perbandingan.. jikalau anjing liar cube mendekati anda.. cubalah anda tunduk dan mengutip sesuatu persis mengambil batu ... nescaya anjing ni akan berlari lintang pukang.. dan kalau anda bernasib baik... anda boleh melihat anjing tersebut berlari dengan dua kaki sahaja..namun lain pula yang terjadi kepada sang lipas ini... pabila kita ni cuba menjauhkan diri dari mereka akibat rasa geli... time tu jugaklah sang lipas ni akan meluru laju ke arah kita tanpa rasa bersalah dan berasa ilmu penuh di dada... dan bagi yang ada sayap pula... time tu jugak la si lipas ni nak terbang laju2 dan hinggap di atas badan kita.. macam siot je kan?

okey.. ini adalah serba sedikit fakta tentang sang lipas... mungkin dengan fakta2 ini.. ia mampu mengubah persepsi anda untuk tidak berasa takot kepada makhluk yang huduh ini...

  1. lipas mempunya darah yang berwarna putih.. ini bermakna anda tidak perlu menghempas penyapu anda berulang kali ke atas bangkai lipas hanya kerana anda mahu memastikan yang mereka betol2 mati

  2. lipas selalunya kluar bukan untuk mencari makanan.. tetapi untuk mencari air.. walaupun mereka ni selalu berada di bilik air dan longkang2

  3. lipas boleh hidup sebulan lamanya tanpa makanan... tetapi mereka boleh hidup seminggu sahaja jika tanpa air

  4. dan fakta no 3 menyokong akan fakta yang mengatakan lipas mampu hidup tanpa kepala selama seminggu.. ini kerana mereka akan mati kerana kekurangan air...bile kepala dah hilang.. takkan nak minum guna kaki kot..

  5. lipas ni hidup dalam smua keadaan.. tak kira lah di hutan banat... di white house...di salak selatan.. di gurun sahara... dan juga di kawasan artik

  6. hampir kesemua lipas mempunyai kebolehan untuk terbang...tetapi tak semua lipas ni nak terbang

  7. ada yang mengatakan lipas takut akan cahaya..tapi pada hakikatnya ia tidak..bagi seekor lipas.. bila lampu didapur menyala.. itu menandakan ada seseorang didapur yang sedang menjamah makanan..jadi kerja mereka hanya tunggu untuk menikmati sisa makanan tersebut

  8. di dunia ni ada sekitar 5000 spesies lipas

  9. lipas mempunya 6 kaki dan 18 lutut... wahh.. hebatnya mereka kalu mereka pandai melakukan senaman yoga kan?

  10. apabila seekor lipas jantan meminati akan si lipas betina.. si lipas jantan akan memberi "wrapped gift" yang berupa spermatophore..spermatophore ini diperkaya dengan protein yang mana baik untuk generasi-generasi lipas yang berikutnya... wahh... romantiknye cik lipas ni kan?

  11. jikalau bumi ini dimusnahkan dengan bom nuklear...jangan terkejut kalu para saintis mengatakan bahawa lipas adalah salah satunya hidupan yang survive

  12. lipas mengenali para keluarga dan rakan-rakannya melalui bau yang mana hampir sama dengan bau kasut sukan abang anda

  13. manusia yang phobia dengan lipas atau serangga lain dipanggil sebagai Blattodephobia dan bukannya "Harap Badan je Besar Tapi Penakot Nak Mampus"

  14. lipas mempunyai family tree yang sangatlah besar.. dan mereka ini dipercayai sudah wujud pada era Carboniferous yang mana sudah berusia 280 million years

  15. lipas tergolong dalam golongan Omnivor.. yang mana mereka ini makan tumbuh-tumbuhan dan juga daging... malah yang lagi annoying.. ada diantara mereka yang mana pandai makan almari mak saya... baju ayah saya... malah stokin bapak menakan saya.

  16. Cockroach berasal dari perkataan sepanyol iaitu " cucaracha" yang mana membawa maksud serangga yang gila..

  17. fosil lipas yang paling awal ditemui 280 juta tahun dahulu yang mana 80 juta tahun lebih tua berbanding usia zaman dinosour

  18. saintis masa kini telah berjaya menjalankan pembedahan otak pada encik lipas.. maka lipas2 yang mengalami masalah tumor otak tidak perlu berasa bimbang lagik

  19. jikalau kaki seekor lipas telah patah akibat eksiden motor dengan cik ahmad nisfu..mereka tidak perlu ke kedai sejaras mencari kaki palsu yang baru ataupun second hand.. kerana kaki mereka mampu untuk tumbuh kembali... kalu tak percaya.. try la buat..

  20. segala fakta yang diberi ini adalah betol belaka.. bukan saja2 saye nak buat pandai okay

okey.. sekian adalah serba sedikit tentang encik lipas yang hensem, gagah perkasa dan berbulu di merata-rata.. moral of the story.. dengan ini saya menasihati kawan2 dan juga diri sendiri.. agar lebey berani untuk berkata tidak kepada lipas...kalu mereka cuba mengganggu hari anda.. apakata anda cuba mengganggu hari mereka dengan semburan shieldtox,ridsect fumakilla dan sebagainya.. selamat mencuba adik2 ya.....