Pak turut yang Setia

Saturday, December 20, 2008

are u agree with me?

Just wanna let u wondering same cam aku la... lets think for a minute..
aku terjumpa satu sentence ni from somewhere la... if i'm not mistaken.. aku jumpa ikut internet kot.. it says.. "LAZINESS MAKES A NEW INVENTION"..atau dalam bahasa melayu atau bahasa kasarnya.. lebih kurang berbunyi macam ni la.."KEMALASAN MEWUJUDKAN SATU CIPTAAN TERBARU" ... herm.. amacam?.. rasa2nya anda percaya atau tidak.. tapi tak pe.. meh kita kupas satu persatu mengapa aku fikir sentence tu ada betolnya.

  • malas berjalan... adanya teknologi kereta, motorsikal dan kenderaan lain
  • malas berfikir or malas nak buat kajian mendalam sgt2... wujudnya wikipedia serta laman web rujukan yang lain
  • malas nak kerja sebab adanya gerakan fizikal... maka adanya MLM yang hanya perlukan seseorang itu pandai bermain kata-kata last2 dapat duit riban2 jugak
  • malas pasang api..maka adanya teknologi mikrowave atau dapur elektrik yang hanya memerlukan seseorang itu berduit untuk membayar kos elektrik sahaja
  • malas berkata2 ..maka wujudnya teknologi chatting atau 'sms'ing yang mampu membuat sesorang itu berkata2 atau dalam bahasa lainnya 'mengata-ngata' dengan menggerakkan jari kesana kemari atas keyboard..
  • malas nak tukar cenel tv .. maka wujud la teknologi remote control yang pada masa kini menyebabkan manusia terasa malas pula nak tekan cenel mana yang dia nak tgk... maklum la ..cenel tv skang ni banyak sgt.. lagik2 siaran tv berbayar tu lagik la tak ingat banyaknya
Apa yang tercoret diatas adalah kemungkinan yang wujud secara tidak sengaja.. walhal mungkin hasrat seseorang inventor tu adalah untuk memudahkan kerja2 manusia yang kadang kala lembu sendiri pun penat nak buat.. tapi disebabkan atas nama teknologi.. segala apa yang tercipta dan memberi faedah pada manusia ..aku rasakan takkan ada manusia yang pertikai kannya

Namun pernahkah korang berfikir tentang kepelikan akan teknologi ni?.. apa? tak paham? okey meh sini aku nak memberi contoh2 yang aku harap korang bley fikirkan dan kalu boley.. tolonglah berikan jawapan kepada aku ek..

persoalannya berbunyi macam ni

  • seperti yang korang tahu.. thomas elva edison adalah pencipta mentol yang pertama.. namun setelah kajian yang telah dibuat oleh para saintis masa kini.. didapati teknologi mentol ni telah ada pada zaman firaun dlu.. dimana lakaran mentol awal telah ditemui pada dinding sebuah kuburan firaun.


Lakaran tu kalau dilihat tak lah seperti seperti gambaran sebuah mentol pada masa kini yang futuristik gitu kan...tapi dari gambar kita dapat tgk dari gambar sebelah ni..gambaran mentol tu saling tak tumpah macam terung kan?. Gaya timun pun ada jugak. ish sebut sal timun ni.. buat aku lapar nasik lemak plak... ok2 berbalik kepada cerita kita ni, di sini saya senaraikan symbol untuk nombor yang tertera kat gamba sebelah nih

  1. Priest
  2. ionised fumes
  3. electric discharge (snake)
  4. Lamp socket (Lotos)
  5. Cable (Lotos stem)
  6. Air god
  7. Isolator (Djed-Pillar)
  8. Light bringer Thot with knifes
  9. Symbol for "current"
  10. Inverse polarity (Haarpolarit├Ąt +)
  11. Energy storage (electrostatic Generator?)

On the basis of this picture engineer W. Garn constructed a working device which indeed gave some light. In the book of Krassa/Habeck we find he following sketch and description:

"If we evacuate a glass bulb with two metal parts reaching into it (B), (C), we can see a discharge at much lower levels, depending on the size of the glass balloon (D). At a pressure of about 40 t (tonnes) (40 mm of mercury) a snakelike light filament meanders from one metal part to the other (E). If we evacuate further, the light filament grows wider until it fills the whole glass balloon. This is exactly what we see in on the pictures in the subterranean chambers of the Hathor sanctuary."


Ha ni plak gambaran besar sikit dari gambaran mula2 gamba yang aku bagik tuh. Gambar ni boleh didapati sebanyak tiga kali dalam substranean krip dan ada lagik dalam krip2 yang laen. Gambar di sebelah ni memperlihatkan tuhan udara yang bernama Heh (air god Heh) tgh dok pegang menatang bulb tu..hahah lawak betol nama tuhan tu.. Heh.. macam orang berak tak lepas je bunyinya.


persoalannya di sini mcam mana saintis ni terpikir bentuk yang saling tak tumpah ni macam terung bunting ni adalah sebuah mentol..jawapannya adalah seperti di bawah

  • seperti yang aku terangkan tadi la segala simbol yang ada dalam gambar2 yang diberi ni adalah saling tak tumpah macam keadaan mentol pada hari ni dimana ada tube vaccum nya..adanya filamen nya dan ada jugak tempat laluan arusnya

  • yang kedua adalah satu fakta yang sangat menarik la bagik aku...seperti yang kita tahu.. piramid ni adalah dibina dari blok2 batu yang sgt lah besar ..so bila blok2 batu ni ditindan2 maka terbentuk lah sebuah piramid seperti kita sudah sedia maklum.. tetapi adakah logik untuk sesorang egyptian untuk melakarkan gambar2 seperti ini di dinding piramid.. sedangkan yang kita tahu.. piramid ni tidak lah bertingkap seperti rumah adam si red lion? atau pun berpintu seperti rumah s. kamal s?.. so kalu pikir logik la kan.. ikut celah mana la cahaya nak masuk.. nak bagi laluan bagi si tukang penconteng dinding ni untuk menconteng dinding piramid ni... mungkin pada pikiran anda terlintas... "eleh apa payah... mesti mamat si tukang conteng ni bwak obor ke ape ke masa time nak conteng tu".. ok here are the fact kalu korang nak tau... sepanjang kajian oleh para saintis yang tak dak keje laen selaen dok hari2 dok korek piramid ni.. mereka mengatakan bahawa.. "KESAN JELAGA HASIL DARI PEMBAKARAN OBOR ATAU MENDA LAIN TIDAK DAPAT DIKESAN DALAM PIRAMID ATAUPUN TEMPAT KUBURAN FIRAUN YANG LAZIMNYA GELAP TAK BERCAHAYA "..bagaimana pencahayaan menggunakan cermin plak.. aloo cik abang dan akak2 sekalian... ni i nak kabo kat u all ni ..kalu u all nak tau la kan.. zaman egyptian ni dlu deorang nak bercermin a.k.a bersolek bukan lah menggunakan cermin seperti zaman skang ni tetapi menggunakan cooper plate yang sifat pantulan cahayanya adalah diragukan.. so camne? apa pendapat korang ek? betol ke dah adanya teknologi lampu ni pada zaman firaun ni.
amacam? misteri tak.. takpe2 meh aku kurangkan misteri serta kekusutan pemikiran korang nih..


hoh menatang apakah disebelah kanan ni? adakah ia persis seperti pasu bunga dirumah cik senah jongang atau pun persis seperti tanglong kat rumah apek jual ikan yang sekampung dengan cik senah jongang tu?..salah2 ..semuanya salah... gambar kat sebelah ni adalah gambar bagi bentuK sel kering yang telah dicipta oleh para2 orang egypt nih..

nama diberi oleh para saintis yang tak kenal penat lelah dan tak knal jugak cara nak masak kerapu masak 3 rasa ataupun ikan patin masak tempoyak kerana hari2 deorang ni dok korek tanah2 kat egypt ni adalah "BAGHDAD BATTERY"..






komposisi untuk baghdad battery ni adalah seperti yang tertera di gambar sebelah nih... penghasilan voltan adalah disebabkan oleh tindak balas antara electrod dan larutan elektrolit tu tetapi... apa yang menjadi persoalan yang bermain2 di kepala otak aku ni.. the iron actually adalah satu unsur yang jarang dan dan adalah unsur besi yang sangatlah bernilai di egypt kerana sangat la payah mencari bijih timah di egypt ni ...kerana sumber yang paling berhampiran pun bukan lah dikedai-kedai sejaras yang buka 24 jam.. tetapi hanya mampu dijumpai di turkey sahaja and were in firm possession of the Hethites yang mana memegang monopoli dalam memperdagangkan IRON goods ni pada era sekitar 1600 bc..tetapi la kan... kalu ikut kepala otak logic aku la.. selain dari kajian yang aku buat ...aku boley katakan its simply impossible that a metal first used in 1600 bc played a major role in lighting pyramids built more than 1000 years before?


aik..dah tu camne cito nih.. fenin aku dibuatnya..ada sumber lain pulak ke yang membolehkan lampu tu menyala...? sungguh misteri la kan... dah tu camne cite... okey2 takper.. cukuplah kali ni aku memeningkan kepala korang... kalu korang teringin nak wat kajian sal cerita aku ni.. buat la ekk.. kalu ada jawapan yang memberangsangkan dan menjawab segala persoalan aku.. sila la jawab tanpa segan silu... chalos betey chalos

No comments:

Post a Comment